Ik ben het

Ik ben de houtdraaier achter de schermen, Ricardo Joosten. Ik ben geboren in Haarlem, waar ik mijn werkplaats ook heb.

In 2019 ontdekte ik houtdraaien voor het eerst. Na die avond draaien wist ik dat ik een nieuwe hobby had gevonden, of beter, een passie. Een half jaar later trok ik in mijn eigen werkplaats in en kocht ik een professionele draaibank.

Later heb ik ontdekt dat mijn opa ook draaier van hobby en beroep was. Waar mijn passie hout is, was zijn voorkeursmateriaal staal. Zijn nalatenschap op het gebied van gereedschap en creëren ligt ten grondslag aan de keuze voor de naam van mijn bedrijf.

Visie

Na een studie Industrieel Product Ontwerpen aan de Haagse Hogeschool, kwam ik tot de conclusie dat ik geen groot voorstander ben van massaproductie. Het kan een fantastisch middel zijn, om onze eeuwig groeiende wereldbevolking te voorzien van noodzakelijke producten, maar daarbuiten vind ik het een gemis in liefde voor het product.

Ik wil unieke en tijdloze producten maken die bedoeld zijn om generaties mee te gaan. Zeg nou zelf, het sieraad of het stuk gereedschap dat je van je opa of oma hebt gekregen ademt vakmanschap, liefde en bovenal dient het vaak nog net zo goed zijn doel als 80 jaar geleden.

Met die visie in gedachte wil ik producten maken die mensen niet willen vervangen, om op die manier – op mijn manier – bij te dragen aan een duurzamer leven.

Het hout

Het liefst gebruik ik Europees, of zelfs inlands hout. Andere houtsoorten zijn natuurlijk in overleg ook mogelijk.

Daarnaast gebruik ik voor eigen projecten vaak het hout van bomen die wegens ziekte of overlast in opdracht van de gemeente gekapt moeten worden. Dit worden dan meestal schalen, of andere producten voor in huis.